Systém HACCP
V současné době si myslím, že neexistuje výrobce potravin, pokrmů či prodejce potravin, který by neznal pojem systém HACCP čili kritických bodů. Jeho podstata je zahrnuta již v anglickém názvu a spočívá zjednodušeně řečeno v analýze rizik spojených s konkrétní činností (výrobou, prodejem) a stanovení kroku s největším rizikem při této činnosti – kritickým bodem. Po zrušení národní vyhlášky o kritických bodech se norma pro tuto oblast v současné době řídí (a zřejmě dlouho řídit bude) evropským nařízením č.852/2004 o hygieně potravin. Tato norma je (a zřejmě dlouho zůstane) osnovou prověrek a auditů orgánů státního dozoru (SZPI a KHS).
Systém HACCP je základním subsystémem mezinárodních norem bezpečnosti potravin – IFS, BRC, FSSC 22000 - uznávaných a požadovaných obchodními potravinářskými řetězci.
Samotný certifikovaný systém HACCP je těmito řetězci však považován za nedostatečný, je však dostačující např. pro udělení značky KLASA.
Systém HACCP je základním subsystémem mezinárodních norem bezpečnosti potravin – IFS, BRC, FSSC 22000 - uznávaných a požadovaných obchodními potravinářskými řetězci.
Samotný certifikovaný systém HACCP je těmito řetězci však považován za nedostatečný, je však dostačující např. pro udělení značky KLASA.